ENQUÊTE OVERLAST HONDENPOEP

Ergert u zich ook vaak aan de hondenpoep op uw stoep en in het groen? Dan bent u niet de enige. Meestal staat deze ergernis in de top 3 van ergernissen bij gemeenten. Gemeente Valkenswaard heeft het beleid dat de hondenpoep moet worden opgeruimd. Handhaving blijkt echter moeilijk.


Om meer inzicht te verkrijgen hoe u als bewoner denkt over de ernst van de hondenpoepoverlast, hebben wij u in april en mei 2021 gevraagd om onze enquête in te vullen.


De resultaten zijn binnen!

Met een respons van 85 personen op de enquête hondenpoepoverlast, is er voldoende draagvlak in de wijk Hoge Akkers om werkelijk actie te ondernemen tot beperking van de overlast en ergernis nummer één. Naast middelen die ter beschikking kunnen worden gesteld is het noodzakelijk dat u als bewoner in onze wijk ook daadwerkelijk mee wilt werken aan een schone wijk Hoge Akkers. 


Uit de respons blijkt dat 28% hondenbezitter is. Erg veel invloed op de verdere uitslag van de enquête blijkt dit echter niet te hebben.


Op de vraag of u in uw omgeving overlast heeft van hondenpoep zegt 71% ja

  • Onder de hondenbezitters is dit 67%
  • Onder de niet-hondenbezitters is dat 73%


Staan er voldoende afvalbakken?

  • Onder de hondenbezitters zegt 66% nee
  • Onder de niet-hondenbezitters zegt 49% nee


Moeten personen aangesproken worden op het opruimen van hondenpoep?

  • Onder de hondenbezitters zegt 95% ja
  • Onder niet-hondenbezitter zegt 100% ja


Bent u bereid om zelf personen hierop aan te spreken?

  • Onder de hondenbezitters zegt 79% ja
  • Onder niet-hondenbezitters zegt 77% ja


Wat is uw mening over hondenpoepoverlast?

  • Ruim 75% van de respondenten steunt het initiatief om hondenpoepoverlast terug te dringen.
  • 33% is bereid om mee te helpen hieraan vorm te geven
  • Slechts 5% stoort zich niet aan hondenpoepoverlast
  • 48% van alle respondenten is bereid hondenbelasting te betalen om de kosten van de overlast te betalen


Samenvatting overige algemene vragen

Uit de reacties blijkt dat vooral op grasvelden, groenstroken en het gebied langs de randweg de overlast groot is. Op die plaatsen zijn betere voorzieningen en prikkels nodig om de hondenbezitter aan te sporen de poep zelf op te ruimen. Om hondenpoep voor de deur of op het trottoir te bestrijden, zal vooral een beroep op de hondenbezitter gedaan moeten worden. De Werkgroep Woonomgeving gaat een ronde doen in de wijk om te beoordelen hoe ernstig de vervuiling is op de in de enquête aangegeven plaatsen. Tevens gaan we bekijken waar afvalbakken geplaatst of verplaatst moeten worden.


Aanspreken

Uit de enquête blijkt dat men wel bereid is vervuilers aan te spreken. In de praktijk blijft dit echter een heikel punt. De dader is meestal onzichtbaar en als je iemand aanspreekt, is een grote mond terug helaas niet ondenkbaar.


Kattenpoep

Hoewel kattenpoep opruimen niet direct de insteek was bij deze enquête, willen we dit - gezien de reacties - toch benoemen en een beroep doen op kattenbezitters om hun schattige huisdier niet overal los te laten lopen. Veel bewoners ergeren zich aan de katten uit de buurt die hun tuin als toilet gebruiken.


En wat zijn de plannen?

De uitslag van de enquête heeft de Werkgroep Woonomgeving gesterkt in de gedachte om de overlast werkelijk aan te pakken en te streven naar een “schone wijk Hoge Akkers”.


Dit kunnen wij niet alleen. Er zullen nog diverse gesprekken met de gemeente nodig zijn om al onze plannen te verwezenlijken. Ook zullen we moeten werken aan een mentaliteitsverandering onder hondenbezitters.


Wij zullen daarom alles doen om hondenpoepoverlast actueel te houden. Wij kunnen dit niet alleen; u zult ons daarbij moeten helpen.


Laat zien waar hondenpoep ligt

De ludieke vlaggetjesactie aan de Stakenborgakker - geïnitieerd door twee kinderen uit de wijk die de hondenpoep op hun speelterrein werkelijk zat waren - heeft een positieve uitwerking gehad.


De Werkgroep Woonomgeving overweegt om samen met bewoners en onze school ‘t Smelleken een poster- en vlaggetjesactie op te starten. D.m.v. het plaatsen van een vlaggetje op een hondendrol wordt de vervuiler er op attent gemaakt dat hij verzuimd heeft de poep op te ruimen.


Wij vragen u als bewoner van de wijk actief mee te werken om de vlaggetjes op de hondendrollen te plaatsen. De vlaggetjes zijn gratis verkrijgbaar bij de leden van de werkgroep en op zondagmorgen tussen 9:00 en 13:00 uur in Buurthuis 't Huukske aan de Klappermanstraat.


Test aan de randweg Stakenborgakker

Op het pad langs de randweg achter de Stakenborgakker is veel overlast van hondenpoep. Een telling in de maand maart scoorde ca. 60 (!) hondendrollen op een stuk van ruim 76 vierkante meter.


Langs dit pad willen we minstens twee dispensers met zakjes plaatsen en de nodige afvalbakken op de juiste plaats zetten.

Na plaatsing wordt na enkele weken weer een telling gehouden met hopelijk een positief resultaat.


In gesprek met de wijkagent

De werkgroep gaat in gesprek met de wijkagent om te kijken op welke wijze ook handhaving van het beleid in Valkenswaard mogelijk is.


Duidelijk aangeven waar de hondenbezitter het zakje kan deponeren

Het beleid van de gemeente op dit moment is dat er niet geïnvesteerd wordt in speciale hondenpoepbakken. De hondenbezitter mag ook de reeds bestaande groene bak gebruiken als afvalbak voor hondenpoep. De Werkgroep is druk doende om een uniforme sticker te ontwikkelen die op alle bakken zichtbaar geplakt wordt. Overleg met de gemeente is wederom nodig.

HET LAATSTE NIEUWS


door Voorzitter Hoge akkers 23 apr., 2024
Oproep Huiskamer
door Voorzitter Hoge akkers 17 apr., 2024
Maak rimpels
door Voorzitter Hoge akkers 13 jan., 2024
Afkoppelen regenwater voor huurders
door Voorzitter Hoge akkers 23 dec., 2023
Wij zoeken mensen om een lunch te organiseren voor wijkbewoners namens de wijkcommissie Hoge Akkers De wijkcommissie Hoge Akkers is op zoek naar enthousiaste mensen die willen helpen bij het organiseren van een lunch voor de wijkbewoners. Als lid van de commissie hebben wij gemerkt dat er behoefte is aan meer sociale activiteiten waarbij buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten en verbinden. Daarom hebben wij besloten om een lunch-evenement te organiseren, waarbij buurtbewoners samen kunnen komen, koken en eten. Waarom een lunch-evenement? Het belang van sociale interactie in de buurt kan niet worden onderschat. Het helpt mensen om zich meer verbonden te voelen met hun gemeenschap, buren beter te leren kennen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Door een lunch-evenement te organiseren, willen we deze sociale banden versterken en de saamhorigheid in onze wijk vergroten.
Bewegen in de wijk
door Voorzitter Hoge akkers 03 dec., 2023
Wilt u ons laten weten hoe u denkt over de mogelijkheden van bewegen in de wijk? Ga naar PROJECTEN en dan naar Bewegen in de wijk en vul het formulier in. Zeker als u wilt meedenken over het hoe en wat.
Share by: